"SPIS MINDRE, TRÆN MERE"
- Det er oftest det man høre ud af til, når man gerne vil tabe sig. Men er det nu også vejen frem?
1953 var året. Det hele startede med en mus. Indtil denne tid havde træning været et tabubelagt emne. Læger advarede endda om, at træning og motion kunne føre til hjerteanfald og nedsat lyst til sex. Men det vendte lægen Jean Mayer straks op og ned på. Jean var en fransk fysiolog, og han blev hurtigt den førende ekspert i fedme i USA.
Jean bemærkede at hans, små og store, mus spiste præcis det samme, men at de store ikke var lige så aktive efterfølgende, som de små. Konklusion: Vægtstigning var forbundet med mangel på motion. Det igang satte en “Motions - Revolution”. Efter Jean Mayer fordoblede salget af fitnessmedlemskaber i USA, men samtidigt fordoblede antallet af overvægtige amerikanere også.
Maggie Valentine er 12 år, og bor i USA. Et af hendes største problemer er hendes vægt. Hendes læge har fortalt hende, at hun skal dyrke mere sport og spise sundere. Men det følte de også at der var blevet gjort. Derhjemme var sukkeret blevet boykottet, hun startede til svømning 4 gange om ugen og hun gik tur med hundene i weekenderne.
Og selvom anbefalingen... så hjalp det ikke. Det går især rigtig meget ud over hendes selvværd. Det er en frustrerende følelse, når man gør alt hvad man kan, men vægten hverken bliver bedre eller værre.
Det her er et virkeligt problem, og det vi kan ikke bare “træne os ud af det”.
Fruktose er det søde i sukker, og det kan kun omdannes i leveren. Når leveren er presset til det maksimale (når man indtager for meget sukker ad gangen), så sker det at bugspytkirtlen kommer til hjælp ved at producere (for meget) insulin (Insulin er det hormon, som bruges til at lagre energi), og så omdanner insulinen ellers bare sukkeret til fedt.
Hvad kan der ske hvis man har for høje insulinniveauer i kroppen? Høje insulinniveauer kan forhindre hjernen i at få besked om at man er mæt. Ens hjerne tror at man er sulten. Og hvad sker der når man er sulten?
Når man er sulten, så har man det skidt. Man er træt og for udkørt til at lave noget. Og det er problematikken ved “spis mindre, træn mere” - udsagnet.


"Vidste du at aldersgruppen 18-24 år ligger i bunden af statistikkerne som dem, der spiser dårligst. Dette kan gøre at deres krop kommer ud af funktion."